Stažuotė užsienio virtuvėje padėjo įsitvirtinti darbo rinkoje

Dvidešimtmetė Agnė Juknelytė drąsiai save gali vadinti virėjos padėjėja – profesionale. Iš Marijampolės rajone esančio Kalnių kaimo kilusi jauna mergina, virtuvės gudrybių mokėsi Veisiejų technologijos ir verslo mokykloje, vėliau – stažuotėje Vengrijoje, o grįžus į gimtinę jaunajai kulinarei pavyko ne tik atlikti praktiką vietiniame restorane, bet ir išsaugoti darbo vietą. „Jei ateitį siejate su kulinarija, patarsiu – vykite stažuotis“, – šypsosi A. Juknelytė.
Žinoma, tokius patarimus mergina laužia ne iš piršto, o prabyla tik iš savo sėkmingos patirties. Jaunoji virėja dar vasarį išvyko į Vengrijos miestą Solnoką, kuriame praktikavosi restorane „Galeria Etterem“. 3 savaites mergina mokėsi, kaip kepti, virti ir patiekti patiekalus iš restorano šefo:
„Viso mūsų važiavo dešimt. Penki iš Varėnos, penki iš Veisiejų, tarp jų – ir aš. Maniškiame restorane virtuvėje mokėmės trise. Domėjomės vietos gudrybėmis, taip pat gaminome ir lietuviškuosius šaltibarščius, cepelinus ir tinginį“, – prisimena Agnė.
Po beveik mėnesio pamokų užsienyje, mergina jas tęsė ir Lietuvoje. Grįžusi iš stažuotės A. Juknelytė gavo „Europass“ mobilumo dokumentą, kuriame buvo pateikta informacija apie įgytą tarptautinę profesinę patirtį mokantis, studijuojant, dalyvaujant stažuotėje ar atliekant darbinę praktiką.
„Grįžusi namo susiradau vietą, kurioje galėčiau atlikti dar vieną praktiką. Tinkamas variantas pasirodė Kalvarijoje įsikūrusi kavinė „Trobiai“. Todėl nuėjau į pokalbį, mane noriai priėmė. Žinoma, darbdavys klausinėjo, kaip sekėsi užsienyje, ko išmokau. Manau, minėta patirtis padėjo drąsiau jaustis, paskatino darbdavį pasirinkti mane“, – pasakoja A. Juknelytė.
Pasak merginos, neilgai trukus pats darbdavys pasiūlė pasilikti jau ne tik praktikuotis, bet ir dirbti kavinėje. „Stažuotė, vėliau praktika ir darbas – manau, tai galima vadinti sėkme“, – užbaigė mergina.