Iš Prancūzijos – tiesiai į prancūzišką restoraną

Restoranas „Sriubos diena” – tai atgaivinta pirmųjų Paryžiaus restoranų idėja. Pagrindinis virėjas Dainius Bigas prisimena, kad dar neseniai patirties sėmėsi rytų Prancūzijos mieste Strasbūre, o šiandien sriubas verda Lietuvos sostinėje. Jaunas vyras šypsosi, kad iki pirmosios Erasmus+ stažuotės vaikinas tiesiog mėgo gaminti, o sugrįžęs iš abiejų praktikų – jau gebėjo vadovauti visai virtuvei.
„Pirmą kartą į stažuotę išvykau 2014-aisiais, į Roskildės miestą Danijoje. Į antrąją – vykau po metų. Tąkart – į Strasbūrą. Abejose mokiausi gaminti, mane mokė virtuvės šefai. Tačiau sunku pasakyti, kuri stažuotė buvo vertingesnė, abejose išvykose daug ko išmokau“, – sako D. Bigas.
Netoli Danijos sostinės įsikūrusioje Roskildėje vilnietis Dainius sėmėsi ne tik praktinių, bet ir teorinių žinių. Tuo metu Prancūzijoje laiko atsipalaiduoti nebuvo – per 4 savaites trukusį stažuotės laikotarpį Dainius dirbo kasdien – kaip ir kiti virtuvės darbuotojai.
„Strasbūro restorane „Le Dix“ turėjome gana įtemptą darbo grafiką, tačiau aš ir kiti virėjai, to ir atvykome – išmokti. Tiesa, antrą kartą jaučiausi pranašesnis ir, galima sakyti, buvau, kai kurių mokinių pavyzdys. Dauguma buvo pabaigę 12 klasių, o aš baigęs tiek vidurinę, tiek aukštąją mokyklas, taip pat turėjau ankstesniąją praktiką, todėl jaučiausi labai laisvai“, – prisimena Dainius.
Prieš išvykstant į pirmąją stažuotę D. Bigas praktikos neturėjo. Žinoma, teko gaminti tiek profesinėje mokykloje, tiek ir savo malonumui. Vaikinas pažymi, kad Lietuvoje maisto kultūra nėra tokia aukšta kaip Prancūzijoje ar Danijoje, tačiau mes sparčiai vejamės.

„Tiek Strasbūre, tiek Roskildėje teko imtis ir paruošiamųjų darbų, gaminau pagrindinius patiekalus, desertus. Tačiau Vakarų Europoje, maisto ruošimas orientuotas ne tik į šalies, bet į visos Europos standartus. Ne veltui sakoma, kad prancūzai maistui skiria ypatingą vietą. Čia virėjai yra labiau vertinami, pastebimas kitoks požiūris į šią specialybę ir į patį maisto suvokimą“, – sako D. Bigas.

Po patirties dvejose Europos šalyse Dainius gavo „Europass“ mobilumo dokumentą, kuriame pateikiama informacija apie įgytą tarptautinę profesinę patirtį dalyvaujant stažuotėje ar atliekant darbinę praktiką. Virėjas prisipažįsta, kad dokumentas padėjo ne tik susirasti darbą, bet ir pasikelti atlyginimą:

„Žinoma, mobilumo dokumentas pagelbėjo, kuomet prašiau didesnio mėnesinio atlygio. Jame aprašyta mano praktika ir gebėjimai, kuriuos išmokau užsienyje, matyt, darbdaviams to ir reikėjo“, – teigia Dainius.
Virėjas D. Bigas kol kas neplanuoja keisti specialybės, o priešingai – ruošiasi tobulinti savo įgūdžius. Pasak vaikino, mokslai, kvalifikacijos kėlimas ir dar geresnis darbas – viskas dar ateityje